Jak se žije v Chile

Tímto článkem bychom vám rádi ukázali, jak vidí Chile naše průvodkyně Míša. Tak vzhůru do čtení.

 

Chile je země, na kterou se můžete dívat dvěma pohledy, a to tak, že se buď zamilujete do její krásy přírody s řadou jezer a množství vyhaslých sopek, anebo tuhle zemi můžete nesnášet a mít na ni jiný názor. Když jsem poprvé přijela do Chile, už při přeletu nad Andami jsem se zamilovala a cítila jsem se jako doma.

 

Na obrázku můžete vidět krásu hor u které to vše začalo.

 

chile

 

Hned na začátku mého života mě v Santiagu uchvátily majestátní Andy, pro mě to bylo něco nového, zkrátka nepochopitelného. Myslela jsem si, že je tam snad někdo nakreslil, těžko se chápe, že jsou skutečné, než si na ně zvyknete…

 

Pro nás Evropany může být chilská příroda velmi přitažlivá, jelikož v Evropě je vše stejné, podobné a jednotvárné. A právě ta rozmanitost dělá z Chile klenot – přírodních krás a dechberoucích scénárií.

 

Největší zajímavostí na severu Chile je rozkvetlá poušť Atacama, která vás pohltí a už nepustí. Jsou to nekonečné barevné koberce květů, táhnoucí se do dálek od žluté, fialové až po modrou barvu. Tuto nádheru můžete vidět jen v listopadu, a to pouze pokud na poušti zaprší. Kouzlo rozkvetlých květin spatříte několik dní po silném dešti, jinak se na poušti „nic“ nevyskytuje. Život dokáže být i tam, kde si to nedovedeme vůbec představit.

 

Pokud jste milovníci hvězd, tak jako já, doporučuji pozorování hvězdné oblohy na poušti. Je to něco tak fantastického a nejjasnějšího, co může na světě být.  Nekonečné množství hvězd v temné a čistě jasné obloze si zamilujete ihned.

 

 

První výlet, který jsem uskutečnila, byl na sever od Santiaga do Valle de Elqui. Uchvacující místo plné silné a magické energie. Pěstuje se tam vinná réva na místní destilát Pisco (je z něj namíchán výborný drink, který doporučuji ochutnat – Pisco sour). V této oblasti se také narodila a působila spisovatelka Gabriela Mistral.

 

Průvodkyně Míša

 

Pokud se vypravíte směrem k jižní části Chile, uvidíte více a více zeleně, krav, řek, jezer a sopek. Teď jsme se dostali na jih Chile, do Chiloé. Chiloé je ostrov obestřený spoustou pověr a příběhů. Lidé, kteří pobývají na ostrově jsou drsnější a tvrdší, než lidé ze severu. Lesy jsou plné obrů, magických bytostí (mezi nejznámější patří Trauco) a jiných „potvor“, které způsobuji většinou různé neštěstí (hlavně nechtěné otěhotnění, za ně může kdo jiný, než Trauco).

 

Místní tradicí je jídlo zvané Curanto. Toto jídlo se považuje za společnou večeři nebo oběd celé vesnice. Vykopou se díry do země, do kterých se položí žhavé kameny a naplní se rybami či mořskými plody, masem a samozřejmě bramborami, těch je tady obrovské množství druhů. (viz foto) Celé místo se přikryje obrovskými listy rostlin zvané pangue a trochou hlíny a dá se to péct.

 

 

Hlavní město ostrova Chiloé je Castro, do kterého se dříve dostávalo pouze autobusy nebo trajektem. Dnes je možné i letadlem, kde vybudovali přistávací letiště.

 

Obrázky z ostrova Chiloe

 

Chile je přímořský stát ve tvaru „nudle“, po jedné straně Tichý oceán, který není vůbec tichý a na druhé straně Andy. Je to země seismicky aktivní což znamená, že „temblor“ neboli chvění je běžnou součástí tamního života.

 

Povaha lidí žijící v Chile by se dala nazvat jako mírumilovná až srdečná, oproti nám Evropanům i více flexibilní. Vcelku by se dalo říct, že místní lidé vás nepřestávají překvapovat svým chováním. Z čehož vyplývá, že povahu lidí nelze nějak zevšeobecnit, co člověk, to škála poznání.

 

V Chile máte pořád co objevovat a je tak různorodé – nová místa a zajímavá panoramata.

 

Chilská kuchyně

K chilské kuchyni patří vždy čerstvé ovoce a zelenina. Po celý rok je velký výběr tzv. féria  – trh byl mým oblíbeným místem. Co patří k tradičním jídlům, je samozřejmě hovězí maso, ryby a mořské plody, ale také Casuela – což je slepičí nebo hovězí vývar, ve kterém nemůže chybět dýně, kukuřice, zelené fazolové lusky atd., Porotos grandados – což je luštěninová polévka skládající se z fazolí (fazol šarlatový), kukuřice a dýně. Empanada (viz foto napravo) s různou naplní od sýru, mořských plodů, po mleté hovězí, olivy a tradiční alkoholické nápoje – víno a již vzpomínané Pisco sour.

 

Porotos granados
Empanada
Pisco sour

Pokud by chtěl někdo poznat více indiánskou kulturu, má možnost se každoročně zúčastnit sjezdu indiánů ze severu, jihu a centra Ameriky. Všichni co se sejdou, darují matce zemi dary, své modlitby a různé druhy ceremonií. Každý reprezentant odlišné indiánské komunity má prostor se vyjádřit k lidem a říci co cítí. Vše je v duchu komunitním a ekologického charakteru. Také je možnost jít na různé semináře pořádané reprezentanty indiánů, které jsou z velké části zaměřené na bylinky a různě jiné workshopy a individuální léčení. Tato událost se jmenuje: Raíces del Sur.

 

V Chile se nacházejí tyto indiánské komunity:

  • Pueblo aymara.
  • Pueblo quechua.
  • Pueblo atacameño.
  • Pueblo kolla.
  • Pueblo diaguita.
  • Pueblo rapanui.
  • Pueblo mapuche.

Region de la Araucanía – mé nejoblíbenější místo – Pucón a jeho okolí VillarrIca a sopka Villarrica a jeho jezera a národní parky v okolí. Ve vesnici Curarrehue – což je v mapudungun (jazyk mapuche) – kamenný oltář – najdete zde restaurace s jídly mapuche indiánů, a také muzeum. Přes kopce vzdálenost cca 40 km a jste v Argentině. Pokud Vás lákají sopky a národní parky plné zeleně jděte na jih, tam potkáte místní indiány Mapuche v podstatě od Rancagua dolů … je nutné podotknout, že Španělé se nikdy nedostali dál, nemohli je porazit.

Pro milovníky zelené barvy doporučuji jih Chile, od Santiaga směr dolů je studený prales. Nádherné malé kvítečka a listy stromů vytváří zajímavou podívanou.  Jednu z květin je třeba zmínit a to je Copihue národní květina.

 

Copihue

Jízda na koni po hřebenech hor a po plážích a písčitých dunách je další z možných aktivit, které se dají dělat prakticky všude. Procházky do hor doporučuji s tyčemi, neboť chodníky jsou úzké a převážně kamenité, dále doporučuji si vzít se sebou klobouk, stín se těžko najde a dobré pevné boty jsou základ. V Santiagu je hned několik míst, kam můžete zajít na méně náročnou turistiku a to na příklad: kopec Manquehue a Pochhoco.

Samozřejmě Chile je ideální zemí na turistiku, je plná národních parků s překrásnou přírodou, která se postupně mění. Myslím si, že Vás nepřestane překvapovat, je plné různých přírodních scenárií ať jedete kamkoliv, vždy objevíte nová a nová místa, která Vám vyrazí dech.

Okouzlilo vás Chile tak, že se vám otvírá pas v kapse? Vydejte se s námi na cestu! Nejnovější zájezd s podrobným itinerářem, který bude průvodcovat právě Míša můžete najít v sekci Čile, zájezdy s čp.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×