Kostarika – Pura Vida

Jaká je Kostarika? Jaký byl zájezd v roce 2021 v době covidu?

Možná bych měl začít tím, kde Kostarika leží. Kostarika je tropická země ležící ve střední Americe, sousedící s Panamou a Nikaraguou, z východu lemovaná Karibikem a ze západu naopak Pacifickým pobřežím.

Vydali jsme se do Kostariky na zájezd v menší skupince, jak je naším dobrým zvykem a brzy se vytvořila bezva parta podobně smýšlejících lidí. Celá země je zelená, hodně přírodní, s množstvím zvířecích druhů a neskutečným množstvím druhů ptáků a motýlů. Mj. zde najdete více druhů motýlů než v celé Africe. Vyhlášené jsou také banány a další tropické ovoce, také proto že Kostarika je třetím největším vývozcem banánů na světě.

Náš první výlet vedl na kávové plantáže Doka, kde jsme si prošli celý proces od sběru kávy až po pražení, samozřejmě zakončeno ochutnávkou místní čerstvé kávy. Přes návštěvu vulkanického kráteru jsme se dostali až do soukromé rezervace plné vodopádů, které jsou symbolem této zelené země. Turistů zde kvůli covidu ve světě bylo pramálo a my si tak v klidu vychutnali celý dnešní den.

Dalším bodem na naší cestě byl NP Tortuguero, který se nachází na karibském pobřeží. Této oblasti se přezdívá „mini-amazonie“ a my už víme proč, rozsáhlé tropické pralesy, vodní toky i blízkost moře a hlavně opravdu velké množství zvířat. Bylo se na co dívat: kajmani, želvy, papoušci, tucani, opice několika druhů, velcí ještěři, zvláštní druhy dikobraza nebo třeba i armadilo (pásovec). Na pásovce jsem měl spadeno, toho jsem nezahlédl v Brazílii a tak jsem se těšil, až jsme si ho „našli“ při večerní procházce pralesem. Opice nás vzbudili svým křikem v noci, prostě exotika se vším všudy, kterou umocňovala poloha naší lodge v centru pralesa, tudíž jste přímo v zahradách nebo od bazénu mohli pozorovat zvířata různých druhů.

Lidé byli příjemní, silnice byly lemované stánky s tropickým ovocem a my ujížděli dále zpět do vnitrozemí k sopce Arenal, té nejhezčí v zemi a stále aktivní. Kostarika má přes 100 aktivních sopek a Arenal je perlou, tyčí se již z dálky do výšky 1670 metrů. N8s zde čekaly krásné výhledy, procházky v přírodě nebo i lehce adrenalinový výlet na zip line, kdy jsme fičeli mezi korunami stromů na laně a kolem nás létali tucani. Atraktivní vložkou v programu byly horké prameny, opravdu nádherně nachystané, to ocenila celá skupina, báječný relax s výhledem na sopku samotnou.

 

Dále jsme se vydali kam jinam než do dalšího národního parku, Monteverde. Trošku jiná příroda, další zvířecí druhy a po cestě jsme našli také lenochoda! Krásný objev a určitě pro nás netradiční zvíře. V Monteverde nás čekaly procházky v korunách stromů přes visuté provazové mosty, které nabízely krásné výhledy a umocňovaly pocit spojení s přírodou. Asi nejhezčí procházka či trek byl v soukromé rezervaci El Tigre, kde jsme chodili nádhernou přírodou, minuli několik vodopádů, koupali se v jednom z nich a vše bylo zakončeno projížďkou na koních.

 

Náš nabitý program se chýlil do své poslední části a to cesty k NP Manuel Antonio. Ten se nachází naopak na pacifickém pobřeží, opět s bujnou vegetací ale hlavně s krásnýma panenskýma plážema. Teplota moře 30 stupňů, což tedy na mne je až moc, ale bylo to zde nádherné, asi takové jaké si člověk představuje od tropického ráje. Nás zde čekalo několik posledních dní, které jsme si, kromě koupání, zpestřily fakultativními výlety, třeba to byl rafting, výlet na katamaránu nebo kajaky a šnorchlování. K tomu si přidejte chutná jídla, vyzrálé tropické ovoce nebo místní koktejly v baru na pláži a dokonalé zážitky byly završeny. A jaká byla cesta letadlem? Kostarika je 12 hodin letu a s negativním testem vlastně nemáte žádné problémy a vše probíhá hladce. Klienti už se ozývali, že si dovedou představit Kostariku i na delší pobyt a rádi se sem vrátí, kvůli teplému klima, moři, říši zvířat nebo i příznivým cenám. Takže jak říkají sami kostaričané: Pura Vida! (čistý život).

Karel Topič

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×