Kouzelná Kuba

Vždy jsem se chtěl podívat na Kubu, potkával známé co tam kdysi byli a říkal si, jestli to stále stojí za to. Ale lákaly mě obrázky staré Havany, starých aut z 50. a 60. let v pastelových barvách, kubánská hudba… A ono to tam vše stále je, stejná jako tenkrát, nic moc se nezměnilo, což je špatná zpráva pro domácí Kubánce, ale dobrá pro cestovatele.

Cesta na Kubu začíná v Havaně, hlavním městě, které stále vypadá jako za starých časů. Hned na mě dýchlo kouzlo starých časů, umocněné omšelostí místních budov, je to jako živoucí muzeum. Všude jezdí majestátní staré Fordky, Buicky a Chevroletky ve všemožných barvách a člověk se jen zasní jak to muselo být v šedesátých letech veselé. I na domech vidíte pozůstatky různých barev a vůbec nevadí jejich dost špatný stav a to že jich spousta chátrá, tak nějak zapadá do místní atmosféry. Uličky plné kaváren a restaurací, zde je rozhodně z čeho vybírat. Najdete zde spoustu podniků co mají atmosféru, krásný interiér nebo výborné jídlo. Stejný počet je i barů a samozřejmě místní drinky jsou vyhlášené, vždyť kdo by nezná mojito, daiquiri nebo cuba libre? Ceny se dost liší, ale kolikrát dostanete lepší jídlo či drink v levnějším podniku. Každopádně si tady přijde na své každý. Už jen procházka ulicemi a pozorování místních obyvatel, jak si hrají děti, jak lidé bydlí nebo jak tráví čas je rozhodně zážitkem. A to jsem samozřejmě nezmínil místní hudbu! Není úplně tak pravda, že ji najdete na každém rohu, pokud nepočítáme reprodukovanou. Živá hudba na Kubě má kouzlo, je jiná, někdy surová, ale myslel jsem že bude všude, což úplně není pravda. Ale ano, Kubánci hudbu milují, najdete ji v ulicích i restauracích, to ano, jen v těch restauracích je to hlavně pro turisty, pro peníze. Ale kouzlo hudby tady pořád je, místní milují tance i hudbu a najdete zde opravdu hodně nočních klubů a barů.

Po odjezdu z Havany jsem se vážně těšil na pokračování, protože 3 dny v Havaně utekly jak nic. Další zastávkou bylo Viňales, vesnice uprostřed zelených kopců a tabákových farem. Místní krajina nabízí krásné výhledy o přírody, daleko klidnější tempo a stále kvalitní zázemí pro turisty. Největším zážitkem byla jízda na koních, krásnou přírodou, s návštěvou tabákových polí, přípravou vlastního doutníků, ochutnávkou místní kávy a medu, moc příjemné.

Ale nesmím zapomenout na nástrahy Kuby. Po Kubě jsme cestovali autem, jaké to je? Dobrodružné, nic dramatického, ale je potřeba počítat s tím, že cesty občas přinášejí překvapení ve formě mnoha a velkých děr a musíte zde dávat pozor. Také benzinky jsou zážitkem, litr benzinu za 6 korun, ale musíte si najít benzinku co je otevřená a ještě má typ benzinu co potřebujete. Pak už jde jen o zajímavou interakci s místními a dostat se na řadu.

Kuba je skvělá, ale musíte být připraveni a informováni. Na to jak je to zde s jídlem, s vodou, s elektrikou, s obchody. Ano to jsou základní výdobytky našeho běžného života a tady je to často problém. Jak říkám, je potřeba na to být připraven a pak si člověk prostě zvykne, je to součást Kuby, součást zážitku.

Ale cesta pokračuje dál, a to k plážím na jihu Playa Giron a okolí. Místní moře je klidné, plné barevných ryb, najdete zde krásné místa ke koupání, jako jsou cenotes a také skvělé podmínky k potápění, které nestojí vůbec moc peněz. Klasické a nejvíce rozšířené ubytování je u domácích v pronajatém pokoji a musím říci, že to funguje skvěle. Když člověk dobře vybere, tak se jedná o čisté, pěkné ubytování a prima interakci s domácími. A jací jsou Kubánci? Z mého pohledu strašně fajn lidi, přátelští, hodně zaměřeni na rodinu, milující děti. Cítili jsme se zde i s dětmi opravdu fajn a navíc všude velmi bezpečně.

Na jižním pobřeží dále leží několik zajímavých měst jako je Cienfuegos a hlavně Trinidad. Všechna města mají svou nezaměnitelnou atmosféru, ale především Trinidad je pro turisty rájem. Severně od města najdete krásné vodopády, na jihu města vyhlášenou pláž s bílým pískem Ancon a na východě krásnou přírodu a plantáže cukrové třtiny, kde dříve pracovali otroci. A pozor to jsme se ještě nedostali k městu samotnému, které je zapsáno mezi Unesco památkami. Centrum města nabízí krásné starobylé uličky plné barevných domečků, kostelíky, pravou kubánskou atmosféru. Navíc je zde opravdu velký výběr originálních restaurací, výborných pokrmů (včetně čerstvé langusty), skvělých barů kde pulzuje kubánský živá hudba. Prostě opravdový zážitek a výběr.

 

Odtud jsem se vydal na severní pobřeží a s různými zastávkami až na výběžek či ostrůvky Santa Maria, zde najdete krásné pláže a resorty pro náročnější. Je to taková jiná Kuba, zde již neuvidíte chudobu, jsou zde pěkné hotely a pláže, ale jelikož je to docela daleko od Havany, tak je to stále příjemné a v pohodě. Mluvím o tom, že my jsme končili náš trip na Varaderu, v pěkném hotelu na pláži. A nebyli jsme nadšení, davy turistů, plýtvání a především turistů z Kanady, které zajímá hlavně alkohol, to už nebyla Kuba.

 

Kuba byla či je skvělým zážitkem, je to zakonzervovaná krása, pokud máte rádi nádech starých časů, obyčejný život, hudbu a krásnou přírodu v teplém klimatu, tak rozhodně doporučuji, je to jiné a moc dobré!

 

Jedna malá poznámka na konec, čekejte špatný přístup k internetu, určitě to není dobré místo pro to být online a pracovat, což je možná i dobře ne?

 

Karel Topič

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×